امروزه با پیشرفت تکنولوژی، دسترسی گسترده به اینترنت و هوشمند شدن گوشیهای تلفن همراه، تقریبا اکثر کارها به صورت آنلاین و توسط گوشی صورت میگیرد. از گرفتن تاکسی به صورت اینترنتی با اپلیکیشنهایی همچون اسنپ و تپسی بگیرید تا خرید اجناس در اپلیکیشن دیجی کالا ! اما اگر خدای نکرده مریض شوید چه؟ آیا راهی برای نوبت گیری آنلاین دکتر هم هست؟ اپلیکیشن دکتر دکتر پاسخی محکم برای این پرسش است.
دکتر دکتر آمده تا پروسه نوبتگیری را سریعتر کند، در وقت شما صرفهجویی نماید و شما را در یافتن بهترین دکتر متناسب با بیماریتان، یاری رساند. امروز در بخش بررسی اپلیکیشن سایت قصد داریم با هم نگاهی به این اپ کاربردی بیندازیم و ببینیم که چه مزایا و معایبی دارد. با کاوشا همراه باشید…
این نقد و بررسی بر روی نسخه اندرویدی 2/1/2 اپلیکیشن دکتر دکتر صورت گرفته است.
پیش از هر چیز باید بگوییم که، برای استفاده از اکثر خدمات و سرویسهای این اپلیکیشن، باید لزومأ به شبکه جهانی اینترنت متصل باشید، در غیر این صورت، عملا دکتر دکتر غیرقابل استفاده خواهد بود! البته بدون اینترنت میتوانید برخی موارد نظیر نوبتهای آینده خودتان را چک کنید. با توجه به خدماتی که این اپ در اختیار شما قرار میدهد، نیاز به اینترنت امری طبیعیست و نمیتوان آن را موردی منفی تلقی کرد.
ثبتنام در اپلیکیشن دکتر دکتر
بعد از اجرای اپلیکیشن برای نخستین بار، وارد بخشی برای معرفی و تا حدی آموزش استفاده از آن خواهید شد که بسیار جامع، خوب و کاربردی است. در این بخش که شامل 4 صفحه میشود، بهصورت کلی با اپلیکیشن و مزایای برتر آن آشنا خواهید شد.
پس از این معرفی کوتاه، واجب است تا دسترسیهای لازم را برای اجرای بدون نقص دکتر دکتر به آن بدهید. برای استفاده از قابلیت اصلی این اپ (یعنی دریافت نوبت دکتر) میبایست حتما در آن ثبتنام کنید؛ با این حال میتوانید برای مشاهده اطلاعات مربوط به پزشکان، جستجو و سایر ویژگیها، به عنوان کاربر مهمان وارد اپلیکیشن دکتر دکتر شوید. توصیه ما به شما ثبتنام در همان لحظه اولیه اجرای اپلیکیشن است تا قال قضیه را برای همیشه بکنید.
نحوه ثبتنام در دکتر دکتر با سایر اپلیکیشنها کمی متفاوت است، چرا که در همان لحظه ابتدایی لمس گزینه ثبتنام، میبایست کد ملی خودتان را وارد نمایید. در واقع ثبتنام در اپلیکیشن دکتر دکتر نیازمند کد ملی شما بوده و بدون آن قادر به ثبتنام نخواهید بود. با توجه به ویژگیهای این اپ، دریافت کد ملی چندان منطقی بهنظر نمیرسد و ممکن است در همین ابتدا تصور کاربر نسبت به آن تغییر کند. با این حال، وارد کردن کد ملی شامل چک کردن آن از ثبت احوال نمیشود. یعنی همچون برخی سرویسهای دولتی، کد ملی شما با نام خانوادگی و… چک نمیشود و عملا میتوانید با تغییر برخی اعداد کد ملی خودتان، در اپلیکیشن ثبتنام و از امکانات آن بهرهمند شوید. این مورد کمی حس نامطمئنی به کاربر القا میکند و نیازمند توجه بیشتر از سوی سازنده است.
بعد از وارد کردن کد ملی، بخش ثبتنام شبیه به اپهای امروزی شده و از شما شماره تلفن همراه را طلب میکند که نیازمند تایید توسط شماره ارسالی از طریق پیامک است. سپس میتوانید سایر اطلاعات کاربری خودتان را وارد کنید و رسما در اپلیکیشن دکتر دکتر ثبتنام نمایید.
در صورتی که قبلا در اپلیکیشن ثبتنام کرده باشید، برای ورود دوباره (در صورت نصب مجدد اپلیکیشن و یا ورود از طریق یک گوشی دیگر) میتوانید از پسوردی که پیشتر برای آن در نظر گرفتهاید، استفاده کنید.
بررسی اپلیکیشن دکتر دکتر : صفحه اصلی
بعد از گذشتن از پروسه ثبتنام، وارد صفحه اصلی اپلیکیشن خواهید شد و در همان ابتدا، نحوه کار برخی از گزینههای کاربردی آن با یک افکت زیبا و جالب، به نمایش در میآید تا کاربرد و چگونگی استفاده از آنها را خیلی سریع یاد بگیرید.
صفحه اصلی شامل لیست بهترین پزشکان میشود. این لیست، متناسب با شهری که هنگام ثبتنام وارد کردهاید، به نمایش در میآید؛ با این حال میتوانید از طریق گزینه موجود در بالای لیست، نسبت به مشاهده پزشکان سایر شهرها نیز اقدام کنید. البته تعداد پزشکان لیست شده در شهرستانها به مراتب کمتر از کلانشهرها خواهد بود، تا جایی که ممکن است برای یک شهر، اپلیکیشن تنها یک دکتر را در نظر گرفته باشد!
اپلیکیشن دکتر دکتر دو راه بسیار خوب را برای یافتن دکتر مورد نظرتان پیش روی شما قرار میدهد. یکی از آنها امکان جستجو بوده؛ بدین صورت که نام دکتر مورد نظرتان را مینویسید و زحمت پیدا کردن آن را به اپلیکیشن میسپارید. مورد بعدی برای زمانی است که شما دکتر خاصی را مد نظر ندارید. برای این منظور میتوانید از بخش فیلتر کردن با تنظیم برخی ویژگیها، آنقدر لیست پزشکان را محدود کنید تا در نهایت به نتیجه دلخواه برسید.
این لیست شامل نمایش براساس تخصص پزشک، میزان تحصیلات، جنسیت، مکان، دارا بودن نوبت خالی و گزینه جالب فاصله پزشک تا شما میشود. برای درک بهتر مثلا میتوانید متخصصان پوست زن را که نوبت خالی دارند و در محل زندگی شما مشغول فعالیت هستند، بهصورت یکجا ببینید!
علاوه بر اینها، امکان مشاهده لیست پزشکان براساس تخصص آنها نیز در اپلیکیشن دکتر دکتر موجود بوده تا بتوانید مثلا تمام متخصصان قلب و عروق شهر خودتان را ببینید. شما حتی میتوانید از طریق گزینه “مرتبسازی”، لیست پزشکان را براساس حروف الفبا، جدیدترین و پر بازدیدترین مشاهده کنید که میتواند در برخی مواقع خوب و کاربردی باشد.
با لمس هر یک از گزینههای پیشنهادی (نام پزشکان) وارد صفحه مربوط به پزشک خواهید شد. این بخش تقریبا شامل همه اطلاعات لازم در رابطه با فرد میشود. میتوانید عکس و مشخصات کامل پزشک را ببینید، بیوگرافی کوتاهی از آن را بخوانید، شماره تلفن وی را یادداشت کنید و در نهایت محل مطب را بر روی نقشه ببینید.
در انتهای صفحه، گزینهای تحت عنوان “از کدوم راه برم” در نظر گرفته شده تا خیلی راحت با انتخاب آن، آدرس مطب به صورت مستقیم در اپلیکیشنهای مسیریابی همچون گوگل مپ و ویز به عنوان مقصد انتخاب شده و مسیر دسترسی برای شما نمایان شود.
یکی از ویژگیهای بسیار جالب اپلیکیشن دکتر دکتر امکان پیشبینی انتظار در مطب آن هست. یعنی اپلیکیشن برای هر پزشک، زمانی را که ممکن است در مطب آن معطل شوید، پیشبینی میکند تا پیش از مراجعه از وضعیت مطب باخبر شوید.
شما حتی این امکان را دارید تا صفحه مربوط به پزشک را ذخیره کنید تا برای مراجعه به آن نیازی به جستجو نباشد. نکته دیگر، امکان به اشتراک گذاری پزشک با دوستان از طریق اپلیکیشنهای پیامرسان است. به این صورت که بعد از ارسال اطلاعات، دوست شما نام، تخصص، آدرس، تلفن مطب و خلاصه تمام موارد لازم در رابطه با وی را خواهد دید. در کنار آن، لینک صفحه مربوط به پزشک نیز برای دوستتان ارسال خواهد شد تا وی نیز بتواند بهصورت آنلاین اقدام به دریافت نوبت دکتر کند.
بررسی اپلیکیشن دکتر دکتر : یافتن دکتر از روی نقشه
یکی از ویژگیهای جذاب این اپلیکیشن، امکان یافتن دکتر از روی نقشه است. این قابلیت در نوار پایینی اپلیکیشن تحت عنوان “نقشه” در دسترس خواهد بود. بعد از ورود به این بخش، نقشه شهری را که هنگام ثبتنام وارد کردهاید، خواهید دید. تعداد پزشکان موجود در هر منطقه، در یک قلب قرمز رنگ دیده میشود و هرچه بر روی نقشه و مناطق آن بیشتر زوم کنید، محدوده پزشکان کوچکتر شده تا جایی که میتوانید آدرس مطلب هر پزشک را دقیقا بر روی نقشه ببینید.
جالب است بدانید که با یک آیکون زیبا، بدون لمس هم میتوانید جنسیت پزشک را تشخیص دهید و یا حتی بدانید که آنجا یک مطب است یا درمانگاه و ساختمان پزشکان! نقشه نیز شامل همان فیلترهای موجود در قسمت لیست پزشکان است تا بتوانید با تفکیک بهتر، خیلی سریع پزشک مورد نظر را از روی نقشه ببینید.
این بخش در واقع از نقشه گوگل بهره میگیرد و شامل قابلیتهای آن نظیر مسیریابی، مشاهده ترافیک، حالت نقشه (مشاهده سطح زمین با المانهای واقعی) و تمام صفحه میشود. بهصورت کلی این قابلیت تاثیر بسیار زیادی در پیدا کردن نزدیکترین پزشکان خواهد داشت و میتوانید خیلی راحت از روی نقشه به پزشک معالج خودتان دسترسی داشته باشید.
بررسی اپلیکیشن دکتر دکتر : نوبتهای شما
در نوار سفید رنگ پایین اپلیکیشن، بخشی تحت عنوان “نوبتها” در نظر گرفته شده است که خودش شامل ۳ قسمت میشود: آینده، گذشته و حذف شده!
شما میتوانید در بخش آینده، نوبتهای ثبت شده خودتان را ببینید و در بخش گذشته نیز امکان دسترسی به نوبتهایی ثبت شده که از تاریخ آنها گذشته است، وجود دارد. اگر شما نوبتی را ثبت کرده باشید و به هر دلیلی اقدام به حذف آن کنید، همه آنها در بخش حذف شده در دسترس خواهند بود. در صورت نیاز میتوانید نوبت دکتر حذف شده را دوباره ثبت کنید.
در این قسمت شما میتوانید اطلاعات مربوط به نوبت دکتر ثبت شده خودتان را دانلود کنید. البته این ویژگی در واقع یک اسکرینشات از صفحه گرفته و در گالری شما ذخیره میکند. مورد بعدی نیز مربوط به ثبت تاریخ رزرو شده شما در تقویم میشود تا مبادا آن را فراموش کنید.
بررسی اپلیکیشن دکتر دکتر : پروفایل کاربر
چهارمین گزینه در نوار زیرین صفحه اصلی اپلیکیشن دکتر دکتر، مربوط به پروفایل شماست. در اینجا میتوانید اطلاعات خودتان را ببینید یا آنها را ویرایش کنید. در واقع تمام اطلاعاتی که هنگام ثبتنام وارد کرده بودید، در این بخش قابل تغییر هستند (البته بجز رمز ورود). در صورتی که صفحه اختصاصی پزشکی را برای دسترسی سریعتر ذخیره کرده باشید، در این صفحه (پروفایل) میتوانید آن را بیابید.
بررسی اپلیکیشن دکتر دکتر : دکتر دکتر!
آخرین قسمت مربوط به این اپ با نام “دکتر دکتر” در انتهای نوار زیرین صفحه اصلی دیده میشود. این قسمت شامل دسترسی به سایت این اپلیکیشن و یا مجله خبری آن خواهد بود. بخشی با نام پرسش و پاسخ پزشکی در اینجا وجود دارد که در آن میتوانید سوالات پزشکی خودتان را بپرسید و به پاسخ برسید. البته در این قسمت نسخهای به شما داده نمیشود و بیشتر برای کسانی است که نمیدانند با توجه به بیماری خودشان به چه پزشکی مراجعه کنند.
جالبترین قسمت این بخش از دکتر دکتر، مربوط به معرفی پزشک میشود. یعنی اگر شما پزشکی را میشناسید که در لیست اپلیکیشن نیست، میتوانید آن را معرفی کنید. پرسشهای متداول، راهنمای دریافت نوبت، گزارش مشکل، درباره ما، پشتیبانی تلفی و آنلاین از دیگر گزینههای موجود در این قسمت هستند.
نحوه دریافت نوبت دکتر در اپلیکیشن دکتر دکتر
برای ثبت نوبت خودتان، میتوانید از طریق صفحه اختصاصی هر پزشک و لمس گزینه سبز رنگی با نام “دریافت نوبت” اقدام کنید. سپس وارد بخش انتخاب روز و ساعت رزرو خواهید شد. در اینجا میتوانید مشخص کنید که در چه ماهی، چه روزی و چه ساعتی قصد مراجعه به مطب دکتر را خواهید داشت. بازه زمانی برای هر پزشک متفاوت بوده و متناسب با شرایط مطب وی در نظر گرفته شده است. مثلا برای برخی از پزشکان، هر ساعت قادر به دریافت نوبت هستید و برای برخی دیگر، بازههای زمانی طولانیتری را شاهد خواهید بود.
بعد از انتخاب گزینهها، میبایست وارد مرحله بعد شوید. پیش از ورود به صفحه بعدی، اپلیکیشن قوانین پیش از نوبتدهی را برای شما بازگو میکند. از مهمترین قوانین این است که امکان استرداد وجه وجود ندارد و در صورتی که نوبتی را رزرو کنید و بیعانه بدهید اما بعدا پشیمان شوید، نمیتوانید پولتان را پس بگیرید. نکته مهم بعدی این است که زمان نوبت به معنی زمان حضور شما در مطب بوده و با زمان ویزیت شما توسط پزشک مورد نظر متفاوت است. البته این قوانین متناسب با پزشک تنظیم شده و برای هر شخصی متفاوت خواهد بود، بنابراین توصیه میکنیم که قبل از رزرو، حتما این بخش را مطالعه کنید.
این مطلب را هم بخوانید: آموزش دریافت نوبت دکتر به صورت آنلاین در گوشی ( نوبت دهی اینترنتی پزشک )
بعد از پذیرش شرایط، وارد صفحه بعدی خواهید شد که شامل اطلاعات بیمار میشود. اگر قصد دارید که برای خودتان نوبت بگیرید، اطلاعات پروفایلتان بهصورت خودکار ثبت خواهد شد؛ در غیر این صورت میتوانید اطلاعات بیمار را با زدن گزینه “نوبت را برای شخص دیگری میگیرم” تغییر دهید.
سپس وارد صفحهای برای چک کردن اطلاعات وارد شده خواهید شد. در اینجا همه چیز به پزشک شما مربوط میشود. برای برخی از پزشکان، امکان ثبت نوبت بدون بیعانه در نظر گرفته نشده در حالیکه برای برخی دیگر میتوانید بدون هیچگونه هزینهای نوبت خودتان را ثبت کنید. این مورد در صفحه اصلی اپلیکیشن و با گزینهای به نام “پرداخت آنلاین” برای هر پزشک، مشخص شده است. نکته دیگر این که امکان پرداخت کامل حق ویزیت وجود ندارد و تسویه حساب شما در مطب پزشک و به صورت حضوری انجام میگیرد. بنابراین اگر پزشکی که برای معالجه خودتان در نظر گرفتهاید، شامل بخش پرداخت آنلاین باشد؛ در بخش بعدی به صفحه پرداخت رفته و مبلغ بیعانه را از کارتهای عضو شتاب خودتان پرداخت میکنید در غیر این صورت نوبت برای شما ثبت خواهد شد.
جالب است بدانید که برای جلوگیری از فراموشی تاریخ ثبت نوبت، اپلیکیشن بهصورت پیامکی نیز زمان مراجعه شما به مطب را اعلام خواهد کرد که از جمله قابلیتهای خاص و جالب اپلیکیشن دکتر دکتر به شمار میرود.
رابط کاربری اپلیکیشن دکتر دکتر
بهصورت کلی رابط کاربری این اپلیکیشن ساده، بهروز و مطابق با استانداردهای جهانی است. در ساخت رابط کاربری، سعی شده تا از رنگهای سفید، آبی و سبز استفاده شود که موجب آرامش شما شده و حس اعتماد را در ذهن تداعی میکند.
فونت در نظر گرفته شده زیباست و اندازه آن در حدی هست که اکثر افراد بتوانند بدون مشکل، گزینهها و آپشنهای اپلیکیشن را بخوانند. افکتهای مناسبی برای دسترسی به بخشهای مختلف در نظر گرفته شده است. سازنده سعی کرده تا از اکثر فضاها بهره لازم را ببرد و حتی با وجود آموزشهای لازم در اولین ورود به هر بخش، عملا کاربران مشکل خاصی با آن نخواهند داشت. بنابراین مخاطب اپلیکیشن میتواند در هر سنی و با هر جنسیتی باشد.
متاسفانه اپلیکیشن دکتر دکتر شامل بخشی به نام تنظیمات نیست! یعنی عملا شما نمیتوانید تغییری را در اپلیکیشن بدهید. جای خالی قابلیت تغییر سایز فونت نوشتهها و یا گزینه Night Mode یا همان حالت شب به شدت حس میشود. چرا که رنگ قالب صفحه سفید بوده و برای کار کردن در محیطهای تاریک، آسیب زیادی به چشمان کاربر وارد خواهد کرد. از آنجایی که احتمال استفاده اشخاصی که مشکل بینایی دارند (با توجه به ماهیت اپلیکیشن) در این برنامه زیاد است، بد نیست که در آپدیتهای بعدی این ویژگی اضافه شود.
یکی دیگر از نواقص اپلیکیشن دکتر دکتر به امنیت پایین آن باز میگردد. در واقع هر شخصی میتواند به اطلاعات شما دسترسی داشته باشد و رمز ورودی برای اجرای اپلیکیشن در نظر گرفته نشده است. حتی با توجه به مجهز بودن اکثر گوشیهای هوشمند امروزی به سنسور اثر انگشت، سازنده میتوانست با باز شدن برنامه توسط چک کردن اثر انگشت صاحب اکانت، امنیت آن را بالا ببرد. درست است که ما با اطلاعات مهم و حیاتی نظیر اپلیکیشنهای بانکی طرف نیستیم؛ اما ممکن است که برخی افراد نخواهند که دیگران از بیماریشان مطلع شوند! در حال حاضر به راحتی و با ورود به اپلیکیشن، هر کسی میتواند از نوع بیماری و تاریخ ویزیتهای صاحب تلفن مطلع شود که خیلی خوشایند نیست.
در رابط کاربری اپلیکیشن نیز جایی برای بیان نظرات کاربران در نظر گرفته نشده است که میتوان آن را نقطه صعف اصلی اپلیکیشن دکتر دکتر دانست. با توجه به اینکه همه در این اپلیکیشن به دنبال یافتن بهترین دکتر هستند، خواندن نظرات سایر بیماران یک پزشک، میتواند کمک شایانی به انتخاب کند. بنابراین بهتر است که در آپدیتهای بعدی شاهد این ویژگی بسیار کاربری باشیم.
سخن آخر
به انتهای بررسی اپلیکیشن دکتر دکتر رسیدیم و بهتر است در رابطه با خود آن سخن بگوییم. در میزان دسترسی اپ، مورد غیرمعقول و مشکوکی به چشم نمیخورد و سطح دسترسی آن با توجه به خدماتی که به شما ارائه میدهد، منطقی بنظر میآید؛ از دسترسیهای این اپلیکیشن موبایلی میتوان دسترسی به تماسها، تصاویر، ویدئو و سایر فایلها به همراه دسترسی به موقعیت شما (لوکیشن) را نام برد. حجم دکتر دکتر تنها 11 مگابایت بوده که با توجه به خدمات خارقالعادهای که به شما ارائه میدهد، مقدار مناسب و ناچیزی بنظر میرسد. هنگام استفاده از اپلیکیشن نیز شارژ باتری فراوانی از گوشی شما کسر نخواهد شد و بهطور کلی از لحاظ مصرف انرژی و حتی مصرف حجم اینترنت بهینه عمل میکند.
نقاط قوت اپلیکیشن
- معرفی بخشهای مختلف بعد از نصب اپلیکیشن
- امکان یافتن پزشک با راههای بسیار متنوع (جنسیت، تخصص، مکان)
- امکان مشاهده آدرس پزشک بر روی نقشه
- پشتیبانی آنلاین و تلفنی
- امکان پرداخت اینترنتی
- مصرف کم از حجم اینترنت
- ارسال پیامک برای جلوگیری از فراموشی نوبتهای ثبت شده
- به اشتراک گذاری اطلاعات پزشک با دیگران
نقاط ضعف اپلیکیشن
- فاقد بخشی برای بیان نظرات کاربران در رابطه با هر پزشک!
- محدود بودن تعداد پزشکان در شهرستانها
- فاقد بخشی برای تنظیم رمز ورود به اپلیکیشن
- فاقد بخش نایتمود برای استفاده از اپ در فضاهای تاریک
- عدم امکان تغییر رمز حساب کاربری!
توصیه به سازنده بعد از بررسی
- ایجاد بخش تنظیمات برای استفاده از حالت نایت مود و یا تغییر سایز فونت
- توجه بیشتر به امنیت اپلیکیشن خصوصا نحوه ورود کاربران
- اضافه کردن بخش نظرات
- بهتر است که وارد کردن کد ملی بهصورت اختیاری باشد و یا حداقل اطلاعات کاربران از طریق کد ملی قابل پیگیری باشند!
نتیجه بررسی
رابط کاربری 9.0
قابلیتها و امکانات 8.5
راحتی در استفاده 9.0
کاربرد 10.0